Menu
A+ A A-

DENVER 2 Gelişimsel Tarama Envanteri

  • İlker Ergün tarafından yazıldı.
  • Gösterim: 65269

Testin Tanıtımı: Küçük çocuklarda varolan gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla geliştirilmiş bir ölçme aracıdır. Çocuğun yaşına uygun birtakım becerilerini değerlendirmek, gelişimsel olarak şüpheli durumları objektif olarak ölçmek ve risk altındaki çocukları izleyebilmek için 116 maddde ve 4 alt bölümden oluşan bir ölçektir.
Testin Türü: Gelişim testidir.
Uygulanacak Yaş Grubu: 0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bir testtir.
Uygulanacak Kişi Sayısı: Anne&baba ve çocukla birlikte uygulama yapılmaktadır.
Uygulama Şekli: Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir.Testin verilişinde standart yönergeye uyulması gerekmektedir.
Uygulayıcının Niteliği ve Eğitimi: Üniversitelerin psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, çocuk gelişimi v.b gibi çeşitli bölümlerinden mezun olmuş meslek elemanları tarafından uygulanabilmektedir. test uygulayacak birey dikkatle eğitilmeli ve klinikte testi uygulamadan önce yeterlilik sınavını geçmelidir.
Denver II Gelişimsel Tarama Envanteri
Denver II, 0-6 yaş çocuklarının gelişimsel değerlendirilmesinde kullanılan bir tarama testidir. 1980 yılında Türk çocuklarına Ankara standardizasyonu Prof. Dr. Kalbiye Yalaz ve Prof. Dr. Shirley Epir (Hacettepe Tıp Fakültesi) tarafından yapılarak kullanıma sunulmuştur. Frankenburg ve Dodds tarafından 1990 yılında yeniden gözden geçirilerek özellikle dil alanında eklenen yeni maddeleri ve farklı puanlama sistemiyle geliştirilmiş, Denver II adı ile yayınlanmıştır.
Denver II 1996 yılında Yalaz ve Anlar'ın Ankara standardizasyonu ve eğitim programı yeniden ülke çapında kullanıma sunulmuştur.
DENVER II sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptamak amacı ile kullanılır. Üç temel alanda değerlidir:
a) Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taraması,
b) Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel şekilde saptama olanağı vermesi,
c) Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.
Kapsadığı KİŞİSEL-SOSYAL, İNCE MOTOR, DİL ve KABA MOTOR alanlarda çocuğun kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla karşılaştırılarak hangi yüzdelik diliminde olduğunu göstermesi açısından diğer birçok gelişimsel tarama testine göre daha kolay uygulanma özelliği taşımaktadır.
Denver II Testi sahada şu üç alanda kullanılmaktadır:
1- Klinik değerlendirme:
Herhangi bir belirti göstermeyen sağlıklı çocuklarda ya da bazı belirtilerinden kuşkulanılan 0-6 yaş grubu çocuklarda tarama testi olarak kullanılmalıdır. Testin belirli aralıklarla (örneğin yılda bir) uygulanması gereklidir. Ayrıca anne-babaya çocuk gelişimi konusunda bilgi ve öneri verebilmek için uygun bir ortam oluşturur.
2- Özel Eğitim:
Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri ve aralıklı olarak tekrarlanarak eğitim programının olumlu ya da olumsuz etkilerinin izlenmesine yardımcı olur.
3- Okul Öncesi Kurumları:
Okulöncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi ve olası bir sorunda doktora/hastaneye yönlendirme amaçlı kullanılabilir. Aileye bilgi vermek ve çocuğun eğitim programını oluşturmakta yararlı olur.

http://www.kimpsikoloji.com/psikolojik-test/gelisim-testleri/denver-2-gelisimsel-tarama-envanteri-testi/

DENVER II TESTI ILE ILGILI SORULARINIZ

  • İlker Ergün tarafından yazıldı.
  • Gösterim: 63325

Soru: "-Uygulanan denver testinin temel şartının normal görünümlü çocuklara uygulanması olduğunu biliyorum ve uygulamadan sonra gerek görülmesi halinde bir uzmana yönlendirme amacıyla yapıldığını biliyorum ancak hastanede incelenmiş ve tanılanmış ;çok bariz görme, işitme, konuşma ve ya bedensel problemi olan çocuklara da uygulandığına şahit oluyorum bu uygulama doğru mudur?"

YANIT: Denver II Testi, 0-6 yaş arası çocukların gelişimsel becerilerini kontrol etmek amacıyla uygulanmaktadır. Amaç olası bir nörolojik, genetik, metabolik ya da çevresel nedenlere bağlı hastalıkları erken tanıyabilmek; eğitsel dezavantajlı çocuklara erken müdahale olanağı sağlamaktır. Ancak saha uygulamalarında tanılanmış bir hastalığı ya da bilinen bir sorunu olan çocuklara da uygulanabilmektedir; gelişim gecikmesinin genel ya da spesifik bir alana yönelik olup olmadığı bilgisini verir. Ancak bu çocuklarda Denver II testi yanında başka değerlendirmeleri de yapmak gerekir, tek başına yeterli olmaz.

SORU: "- Denver II testi bildiğim kadarıyla testin sonucunda bize bir zeka aralığı veya zeka ile ilgili herhangi bir sonuç vermiyor ancak iki alanda ya da üç alanda gerilik varsa zeka geriliği vardır diyerek bu test sonucuna göre zeka geriliği tanısı konduğuna da şahit oluyorum ve bu durumun testin uygulanışına uygunluğu ile ilgili olarak bilgilenmek istiyorum."

YANIT: Denver II gelişimsel tarama testi olarak zeka ile ilgili ne şu anda ne de gelecek için bir öngörüde bulunamaz. Zeka geriliği tanısı ayrıntılı psikometrik testlerle ve tıbbi raporlama ile birlikte kesinleştirilebilir. Öte yandan Denver II testinde her alanda orta ve ağır düzeyde gecikmesi olan çocukların gelişim gecikmesine neden olan hastalığının santral sinir sistemi ile ilgili olabileceği düşünülmelidir. Bu durum hem tanı hem de erken eğitim açısından ileri değerlendirme gerektiğinin bulgusudur, tek başına zeka ile ilgili bir raporlama yapılması doğru değildir.

http://www.gcn.org.tr/?Syf=26&Syz=106973&/DENVER-II-TEST%C4%B0-%C4%B0LE-%C4%B0LG%C4%B0L%C4%B0-SORULARINIZ

DENVER II GELISIMSEL TARAMA TESTI HAKKINDA

  • İlker Ergün tarafından yazıldı.
  • Gösterim: 62332

Denver II, 0-6 yaş çocuklarının gelişimsel değerlendirilmesinde kullanılan bir tarama testidir. Denver Gelişimsel Tarama Testi adı ile ilk kez 1967 yılında Frankenburg ve Dodds tarafından yayınlanmış, dünyada 50'den fazla ülkede standardize edilerek uygulamaya konmuştur.

1980 yılında Türk çocuklarına Ankara standardizasyonu Prof Dr Kalbiye Yalaz ve Prof Dr Shirley Epir (Hacettepe Tıp Fakültesi) tarafından yapılarak kullanıma sunulmuştur. Frankenburg ve Dodds tarafından 1990 yılında yeniden gözden geçirilerek özellikle dil alanında eklenen yeni maddeleri ve farklı puanlama sistemiyle geliştirilmiş, Denver II adı ile yayınlanmıştır. Denver II 1996 yılında Prof.Dr.Kalbiye Yalaz ve Prof.Dr.Banu Anlar'ın Ankara standardizasyonu ve eğitim programı yeniden ülke çapında kullanıma sunulmuştur.. Denver II'nin 2008 yılında Türkiye'de yeniden gözden geçirilmesi, Prof.Dr. Kalbiye YALAZ, Prof.Dr. Banu ANLAR ve Aile Sağlığı Uzmanı Birgül BAYOĞLU tarafından yapılmıştır.

DENVER II sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptamak amacı ile kullanılır.

Üç temel alanda değerlidir:

a) Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taraması,

b) Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel şekilde saptama olanağı vermesi,

c) Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.

Ayrıca; Kısa süreli bir eğitimden sonra öğrenilebilmesi her çocukta 5- 15 dakikalık bir sürede tamamlanabilmesi hekimler başta olmak üzere psikolog, gelişim uzmanı, sosyal çalışmacı ve test eğitimini alan, sağlık ve eğitimle ilgili her meslek gruplarınca uygulanabilmesi, kapsadığı KİŞİSEL-SOSYAL, İNCE MOTOR, DİL ve KABA MOTOR alanlarda çocuğun kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla karşılaştırılarak hangi yüzdelik diliminde olduğunu göstermesi açısından diğer birçok gelişimsel tarama testine göre daha kolay uygulanma özelliği taşımaktadır.

Sağlıklı gelişimi olan çocukların yaşamları boyunca 0-6 ay arasında bir kez mutlaka olmak üzere, 12-18 ay arası, 2-3 yaş arası ve 5-6 yaş arasında gelişim testi yaptırmaları önerilir. Eğer ilk değerlendirme sonucu şüpheli ise ya da risk altındaki bir bebekte yapıldıysa görüşme aralıkları sıklaştırılmalıdır.

Denver II testi ile ülkemizde yapılan çalışmalar 5-6 yaş grubunda sosyo-ekonomik farklılıkların test sonuçlarını ince motor ve dil alanlarında daha belirgin olmak üzere etkilediğini ortaya koymuştur. Sosyo-ekonomik sorunları olan çocukların test sonuçlarında düşüklük saptandığında okul öncesinde eğitsel destek verilerek hazırlanması genellikle yararlı olmakta ve okulda sınıf düzeyine uyum sağlamasını kolaylaştırmaktadır.

Denver II Testi sahada şu üç alanda kullanılmaktadır:

1- Klinik değerlendirme: Herhangi bir belirti göstermeyen sağlıklı çocuklarda ya da bazı belirtilerinden kuşkulanılan 0-6 yaş grubu çocuklarda tarama testi olarak kullanılmalıdır. Testin belirli aralıklarla (örneğin yılda bir) uygulanması gereklidir. Ayrıca anne-babaya çocuk gelişimi konusunda bilgi ve öneri verebilmek için uygun bir ortam oluşturur.

2- Özel Eğitim: Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri ve aralıklı olarak tekrarlanarak eğitim programının olumlu ya da olumsuz etkilerinin izlenmesine yardımcı olur.

3- Okul Öncesi Kurumları: Okulöncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi ve olası bir sorunda doktora/hastaneye yönlendirme amaçlı kullanılabilir. Aileye bilgi vermek ve çocuğun eğitim programını oluşturmakta yararlı olur.

http://www.gcn.org.tr/?Syf=26&Syz=107479

DENVER II

  • İlker Ergün tarafından yazıldı.
  • Gösterim: 66367

The DENVER II (1992) is a revision and update of the Denver Developmental Screening Test, DDST (1967).[1][2] Both were designed for use by the clinician, teacher, or other early childhood professional to monitor the development of infants and preschool-aged children. Doing so, enables the clinician to identify children whose development deviates significantly from that of other children warranting further investigation to determine if there exists a problem requiring treatment. The tests cover four general functions: personal social (such as smiling), fine motor adaptive (such as grasping and drawing), language (such as combining words), and gross motor (such as walking). Ages covered by the tests range from birth to six years. Since its publication the test has enjoyed widespread popularity as reflected by its use in many of this nation's medical schools.
The DENVER II, published in 1992, was standardized on 2,096 children. Its interpretation was slightly modified from the DDST giving greater emphasis to a comparison of the child's performance on each item with the new norms, much as clinicians have compared children's growth on individual parameters as height, weight and head circumference to ascertain a child's health status.
There are five unique features of the test that generally differentiates it from most other developmental screening tests:
Its validity rests upon its meticulous and careful standardization reflecting the US 1980 census population.[3] Most other developmental screening tests base their validity on measures of sensitivity and specificity. Most such studies suffer from one or more of the following: small sample size, verification bias, inappropriate/non- equivalent test bias, procedural bias, spectrum bias and incomplete reporting of results.[4][5][6]
Since the test depicts in graphic form the ages at which 25%, 50%, 75% and 90% of children performed each item, it enables the examiner to visualize at any age from birth to six years how a given child's development compares with that of other children.
The test has separate norms for subgroups of the population based on sex, ethnicity and maternal education when the subgroups differed by a clinically significant amount from the total group or composite norms.
The test is primarily based upon an examiner's actual observation rather than parental report.
It is ideal for visualizing on one page the developmental progress of children whether or not their development is being monitored for well child care or because the child's development is of special concern.
The above unique features of the test as well as its ease of administration and interpretation contribute to its widespread use in screening programs as public child health clinics, private practices, early education programs such as Parents as Teachers, nursery schools and day care centers. In fact, the DDST and the DENVER II test have been translated into numerous foreign languages, as well as re-standardized on over 1,000 children in each of 12 countries to obtain national norms, resulting in its use to screen millions of children throughout the world.
Most recently the American Academy of Pediatrics Council on Children with Disabilities; Section on Developmental Behavioral Pediatrics published a list of screening tests for clinicians to consider when selecting a test to use in their practice. This list includes the DENVER II among its choices.

http://en.wikipedia.org/wiki/DENVER_II

Denver II Gelişimsel Tarama Testi

  • İlker Ergün tarafından yazıldı.
  • Gösterim: 65312

Psikoloji ve psikiyatrideki rahatsızlıkların büyük bir kısmının çocukluk döneminde ki sorunlardan kaynaklandığı bilinen bir gerçektir. Özellikle 0-6 yaş dilimi kritik yaş olarak nitelendirilmiştir. Bu dönemde en yaygın olarak kullanılan test Denver II Gelişimsel Tarama Testi dir. Uzmanlar bir çok araştırmada bu testi kullanmaktalar. Nörolojide, psikiyatride ve psikolojide bu test çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Denver II Gelişimsel Tarama Testi 4 ana gelişim alanı hakkında bize ayrıntılı bilgi vermektedir.

Dil gelişimi: Dil gelişimi ile zeka rasında çok sıkı bir ilişki olduğu uzmanlar tarafında sıklıkla söylenmektedir. Dil gelişimin temellerinin atıldığı ve konuşmanın en hızlı geliştiği dönemdir çocukluk.

Kişisel Sosyal gelişim: Kişisel sosyal gelişim özellikle çocuğun kendini ifade etmesi ve toplum içerisinde kendi kimliğini ve kişiliğini uygun bir şekilde ortaya koyması olarak tanımlanmaktadır. Okul öncesi dönemde çocuğun yabancı ortama( ana okuluna) girdiğinde çok farklı sorunlar yaşamaktadır. ve aileler hemen telaşa kapılmaktalar. Fakat şu bilinmelidir ki bu sorun bir sonuçtur. Bunun tohumları daha önceleri atılmıştır. İşte Denver II bu tür sorunların tespitinde önleyicilik fonksiyonunu üstlenmektedir.

İnce-Kaba motor gelişim: Öz bakım becerileri dediğimiz ve fiziksel beceriler dediğimiz yetenekleri kapsamaktadır. çocuğun yürümesi, tutması, koşması, merdiven çıkmasına, yemek yemesi, tuvaletini yapması, üstünü giyinmesi vb. yetenekleri kazanıp kazanmadığını ölçmektedir.

Denver II Gelişimsel Tarama Testi yaptırmanız için çocuğunuzda bir sorun olmasını beklememeniz çok önemlidir. Muhakkak bu testi yılda bir kere yaptırınız.

http://www.aktuelpsikoloji.com/haber.php?haber_id=1393

Denver-2 Gelişimsel Tarama Testi

  • İlker Ergün tarafından yazıldı.
  • Gösterim: 65687

0-6 yaş aralığındaki çocukların kişisel-sosyal, dil, ince ve kaba motor gelişimini değerlendirmek amacıyla çocuklarınıza okulöncesi eğitim uzmanımız tarafından Denver 2 tarama testi uygulanmaktadır. Denver 2 testi çocukların dikkat sürelerinin kısıtlı olması yüzünden kısa sürede uygulanabilir. Ayrıca Türk Çocukları için geçerlilik ve güvenirlik çalışmalarının yapılmış olması sebebiyle Nörologlar, psikiyatristler ve çocuk psikologları ve çocuk eğitim uzmanları tarafından yaygın olarak kullanılan bir tarama testidir. Kurumumuz tarafından randevu verilerek annelerinden alınan özel bilgilerin ardından sorular çocuğa yöneltilir. Test sırasında anne, baba ve çocuk da aynı ortamda bulunduğu için, veliler çocuklarının performansını birebir gözleme imkanı bulurlar.

GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME
Çocuklarda gelişme geriliklerinin erken tanınabilmesi için sosyal, zihinsel, konuşma ve hareket gelişiminin belirli aralıklarla değerlendirilmesi gerekir.
Bu erken tanı, olabilecek sorunlar için önlem alınmasını ve çocuğun karşılaşabileceği çevresel ve yapısal sorunların erken saptanmasını sağlar.
Bu amaçla özellikle 0-6 yaş grubunda gelişimsel tarama testleri kullanılmaktadır. Gelişme gerilikleri çocuklarda ilk 6 yıl içinde en sık görülen sorunlardan biridir: çeşitli araştırmalarda toplumda %3-25 arasında görüldüğü bildirilmektedir. Gelişimsel bozukluklar özellikle bebeklik ve erken çocukluk çağında normal muayenede gözden kaçabilmektedir.
Bunları standart bir değerlendirme yapmadan tanımak güçtür. Gelişimsel basamaklarında geriliği olan bir çocuk erken dönemde anne-babası ya da hekimler tarafından bazen normal kabul edilebilmektedir. Birçok gelişimsel bozukluğun ancak çocuk iki yaşını geçtiği halde yürümediği, konuşmadığı ya da okulda başarısız olduğunda fark edildiğine sıklıkla rastlanmaktadır.
Oysa erken tanı ve tedavi ile daha erken, daha iyi bir duruma ulaşılabilir.
Sağlıklı gelişimi olan çocukların yaşamları boyunca 0-6 ay arasında bir kez mutlaka olmak üzere, 12-18 ay arası, 2-3 yaş arası ve 5-6 yaş arasında gelişim testi yaptırmaları önerilir. Eğer ilk değerlendirme sonucu şüpheli ise ya da risk altındaki bir bebekte yapıldıysa görüşme aralıkları sıklaştırılmalıdır.
Denver II testi ile ülkemizde yapılan çalışmalar 5-6 yaş grubunda sosyo-ekonomik farklılıkların test sonuçlarını ince motor ve dil alanlarında daha belirgin olmak üzere etkilediğini ortaya koymuştur. Sosyo-ekonomik sorunları olan çocukların test sonuçlarında düşüklük saptandığında okul öncesinde eğitsel destek verilerek hazırlanması genellikle yararlı olmakta ve okulda sınıf düzeyine uyum sağlamasını kolaylaştırmaktadır.
Denver II Gelişimsel Tarama Testi
Denver II, 0-6 yaş çocuklarının gelişimsel değerlendirilmesinde kullanılan bir tarama testidir.
1980 yılında Türk çocuklarına Ankara standardizasyonu Prof. Dr. Kalbiye Yalaz ve Prof. Dr. Shirley Epir (Hacettepe Tıp Fakültesi) tarafından yapılarak kullanıma sunulmuştur. Frankenburg ve Dodds tarafından 1990 yılında yeniden gözden geçirilerek özellikle dil alanında eklenen yeni maddeleri ve farklı puanlama sistemiyle geliştirilmiş, Denver II adı ile yayınlanmıştır.
Denver II 1996 yılında Yalaz ve Anlar'ın Ankara standardizasyonu ve eğitim programı yeniden ülke çapında kullanıma sunulmuştur.
DENVER II sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptamak amacı ile kullanılır. Üç temel alanda değerlidir:
a) Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taraması,
b) Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel şekilde saptama olanağı vermesi,
c) Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.
Kapsadığı KİŞİSEL-SOSYAL, İNCE MOTOR, DİL ve KABA MOTOR alanlarda çocuğun kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla karşılaştırılarak hangi yüzdelik diliminde olduğunu göstermesi açısından diğer birçok gelişimsel tarama testine göre daha kolay uygulanma özelliği taşımaktadır.

Denver II Testi sahada şu üç alanda kullanılmaktadır:
1- Klinik değerlendirme:
Herhangi bir belirti göstermeyen sağlıklı çocuklarda ya da bazı belirtilerinden kuşkulanılan 0-6 yaş grubu çocuklarda tarama testi olarak kullanılmalıdır. Testin belirli aralıklarla (örneğin yılda bir) uygulanması gereklidir. Ayrıca anne-babaya çocuk gelişimi konusunda bilgi ve öneri verebilmek için uygun bir ortam oluşturur.
2- Özel Eğitim:
Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri ve aralıklı olarak tekrarlanarak eğitim programının olumlu ya da olumsuz etkilerinin izlenmesine yardımcı olur.
3- Okul Öncesi Kurumları:
Okulöncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi ve olası bir sorunda doktora/hastaneye yönlendirme amaçlı kullanılabilir. Aileye bilgi vermek ve çocuğun eğitim programını oluşturmakta yararlı olur.

HAYDİ ANNE BABALAR DAHA NE DURUYORSUNUZ ÇOCUĞUNUZUN GELİŞİMİ NORMALMİ MERAK ETMİYORMUSUNUZ..

Gelişim Testi Denver II Nedir? Kimlere Ve Nasıl Uygulanmaktadır?

  • İlker Ergün tarafından yazıldı.
  • Gösterim: 63403

Denver II Gelişim Tarama Testi, 0-6 yaş arası çocuklara uygulanan bir gelişim tarama testidir. İnce motor beceriler (tutma, kavrama, sıkma, el-göz koordinasyonu...vb.), kaba motor beceriler (yürüme, atlama, zıplama, koşma...vb.), dil becerileri (konuşma ile ilgili beceriler) ve sosyal beceri-öz bakım becerileri (kendi kendine yetebilme, kendi işini kendi halledebilme) gibi alanlarda çocuğun yaşına uygun olarak gelişip gelişmediğini değerlendiren geçerli ve güvenilir bir testtir.

Denver II gelişim tarama testi uygulanırken çocuğun yaş çizgisinin doğru çizilmesi çok büyük önem taşır. Bunun için teste başlamadan önce anneye veya çocuğu çok iyi tanıyan bakıcıya çocuğun doğum tarihi sorulur ve 2 yaşın altındaki çocuklar için eğer erken doğum varsa bu süre hesaplanarak, takvim yaşından erken doğduğu süre kadarı çıkarılır. Çocuğun yaş çizgisi çizildikten sonra kendi yaşına en yakın olan üç maddenin en altındakinden (en soldakinden) başlanarak çocuğa veya temel bakımı veren yetişkine maddeler sorulmaya veya çocuğa yaptırılmaya başlanır. Çocuktan veya ona bakan yetişkinden her alanda çocuğun yaşına uygun maddelerde "kalır" cevabını alındığında test sonlandırılır.

Denver II Gelişim Tarama Testi uygulaması oldukça kısa sürmesi (10-15 dakika kadar) bakımından da tercih edilmektedir. Küçük çocukların dikkat sürelerinin kısıtlı olduğu göz önüne alındığında testin değeri daha iyi anlaşılmaktadır.

Mevcut olan hiçbir test, bir bireyin kapasitesinin yanılmaz göstergesi değildir. Ancak Denver II Gelişim Tarama Testi gibi birçok çocuk üzerinde denenerek hazırlanmış, standardizasyonu yapılmış, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları tamamlanmış testler, çocuğun gerçek performansına en yakın sonuçları vermesi bakımından da tercih sebebi olmaktadır. Denver II testinin bu konuda yeterliliğini kanıtlamış test uygulayıcısı tarafından uygulanması da büyük önem taşımaktadır. Bu konuda gereken eğitimi almamış, deneyimsiz, bilgi eksikliği olan uygulayıcının elinde test, çocuk hakkındaki gerçek bilgiyi vermekten çok uzakta kalır ve tehlikeli durumlar yaratabilir.

Test öncesinde çocuğun karnının tok olması, uykusunu almış olması, hasta ve yorgun olmaması, aşırı sakinlik veren herhangi bir ilacın etkisi altında olmaması testin uygulanmasını kolaylaştırmak ve testten en doğru sonucu almak bakımından çok önemlidir. Test uygulayıcısının çocukla olumlu ve yakın bir ilişki kurması da çocuğun test maddelerini yanıtlamaya ve/veya yapmaya direnç göstermemesi için gereklidir.
Denver II Gelişim Tarama Testi, adından da anlaşılabileceği üzere bir gelişim tarama testidir; zekâ testi olarak görülemez ve uygulanamaz. Çocuğun gelişimi ile ilgili şüphe duyulan durumlarda tanı koymaya yardımcı olmak amacıyla uygulanan bir testtir. Tek başına tanı koymak için yeterli değildir.

Denver II Gelişim Tarama Testi'nin uygulanabileceği durumlar:
1.Çocuğun zihin, beden ve duygusal gelişiminin yaşına uygun olup olmadığına şüphelenilen durumlarda,
2.Konuşmada gecikme varsa,
3.Algılamakta güçlük çekiyorsa,
4.Davranış bozukluğu varsa,
5.Dikkat eksikliği olduğu düşünülüyorsa,
6.Yaşına uygun olan becerileri gerçekleştirmekte güçlük çekiyorsa,
7.Yürümesi gecikmişse,
8.Öğrenme güçlüğü varsa,
9.Söyleneni yapmakta, komutları algılama ve/veya uygulamada güçlük çekiyorsa,
10.Yaşıtlarıyla ilişkisinde uyum güçlüğü yaşıyorsa,
11.Özgüven eksikliği varsa,
12.Fiziksel gelişimi yaşıtlarından geriyse bu ve bu gibi durumlarda Denver II Gelişim Tarama Testi'nin uygulanması mutlaka gereklidir.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG
SERAP SÖZEN

Denver II eğitim

  • İlker Ergün tarafından yazıldı.
  • Gösterim: 66323

Denver II, 0-6 yaş çocuklarının gelişimsel değerlendirilmesinde kullanılan bir tarama testidir.
Denver Gelişimsel Tarama Testi adı ile ilk kez 1967 yılında Frankenburg ve Dodds tarafından yayınlanmış, dünyada 50′den fazla ülkede standardize edilerek uygulamaya konmuştur.
1980 yılında Türk çocuklarına Ankara standardizasyonu Prof. Dr. Kalbiye Yalaz ve Prof. Dr. Shirley Epir (Hacettepe Tıp Fakültesi) tarafından yapılarak kullanıma sunulmuştur. Frankenburg ve Dodds tarafından 1990 yılında yeniden gözden geçirilerek özellikle dil alanında eklenen yeni maddeleri ve farklı puanlama sistemiyle geliştirilmiş, Denver II adı ile yayınlanmıştır.
Denver II 1996 yılında Prof. Dr. Kalbiye Yalaz ve Prof. Dr. Banu Anlar'ın Ankara standardizasyonu ve eğitim programı yeniden ülke çapında kullanıma sunulmuştur..
Denver II'nin Türkiye'de yeniden gözden geçirilmesi, Prof. Dr. Kalbiye YALAZ, Prof. Dr. Banu ANLAR ve Aile Sağlığı Uzmanı Birgül BAYOĞLU tarafından yapılmıştır.
DENVER II sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptamak amacı ile kullanılır. Üç temel alanda değerlidir:
a) Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taraması,
b) Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel şekilde saptama olanağı vermesi,
c) Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.
Artık iş zamanı, geleceğimizi koruma ve geliştirme zamanı...
Ayrıca;
* Kısa süreli bir eğitimden sonra öğrenilebilmesi
* Her çocukta 5- 15 dakikalık bir sürede tamamlanabilmesi
* Hekimler başta olmak üzere psikolog, gelişim uzmanı, sosyal çalışmacı ve test eğitimini alan, sağlık ve eğitimle ilgili her meslek gruplarınca uygulanabilmesi
Kapsadığı KİŞİSEL-SOSYAL, İNCE MOTOR, DİL ve KABA MOTOR alanlarda çocuğun kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla karşılaştırılarak hangi yüzdelik diliminde olduğunu göstermesi açısından diğer birçok gelişimsel tarama testine göre daha kolay uygulanma özelliği taşımaktadır.
Sağlıklı gelişimi olan çocukların yaşamları boyunca 0-6 ay arasında bir kez mutlaka olmak üzere, 12-18 ay arası, 2-3 yaş arası ve 5-6 yaş arasında gelişim testi yaptırmaları önerilir. Eğer ilk değerlendirme sonucu şüpheli ise ya da risk altındaki bir bebekte yapıldıysa görüşme aralıkları sıklaştırılmalıdır.
Denver II testi ile ülkemizde yapılan çalışmalar 5-6 yaş grubunda sosyo-ekonomik farklılıkların test sonuçlarını ince motor ve dil alanlarında daha belirgin olmak üzere etkilediğini ortaya koymuştur. Sosyo-ekonomik sorunları olan çocukların test sonuçlarında düşüklük saptandığında okul öncesinde eğitsel destek verilerek hazırlanması genellikle yararlı olmakta ve okulda sınıf düzeyine uyum sağlamasını kolaylaştırmaktadır.

Denver II Testi sahada şu üç alanda kullanılmaktadır:
1- Klinik değerlendirme:
Herhangi bir belirti göstermeyen sağlıklı çocuklarda ya da bazı belirtilerinden kuşkulanılan 0-6 yaş grubu çocuklarda tarama testi olarak kullanılmalıdır. Testin belirli aralıklarla (örneğin yılda bir) uygulanması gereklidir. Ayrıca anne-babaya çocuk gelişimi konusunda bilgi ve öneri verebilmek için uygun bir ortam oluşturur.
2- Özel Eğitim:
Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri ve aralıklı olarak tekrarlanarak eğitim programının olumlu ya da olumsuz etkilerinin izlenmesine yardımcı olur.
3- Okul Öncesi Kurumları:
Okulöncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi ve olası bir sorunda doktora/hastaneye yönlendirme amaçlı kullanılabilir. Aileye bilgi vermek ve çocuğun eğitim programını oluşturmakta yararlı olur.
KATILIMCILAR:
Ruh sağlığı hizmeti sunan profesyoneller, Aile Hekimleri, Çocuk Gelişim Uzmanları, Çocuk Hekimleri, Fizyoterapistler, Okulöncesi/Anaokulu Öğretmenleri, Özel Eğitim Uzmanları, Pratisyen Hekimler, Psikiyatristler, Psikologlar, Rehber Öğretmenler, Sosyal Hizmet Uzmanları, Zihin / İşitme / Görme Engelliler Öğretmenleri ve bu branşlarda eğitimine devam eden lisans&lisansüstü üniversite öğrencileri.

http://www.kimpsikoloji.com/2011/09/denver-2-gelisimsel-tarama-testi-uygulayici-yetistirme-sertifika-kursu/

Çocuk Psikolojisinde Denver II Testinin Önemi

  • İlker Ergün tarafından yazıldı.
  • Gösterim: 61879

Denver II testi nedir, neden çocuklarda Denver II testi uygulanır, çocuk gelişiminde Denver testinin önemi.
DENVER II sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptamak ve ileriki yaşlarda çocuklarda görülebilecek hastalıklarının önüne geçmek amacı ile kullanılır. Denver Gelişimsel Tarama Testi adı ile ilk kez 1967 yılında Frankenburg ve Dodds tarafından yayınlanmış, dünyada 50′den fazla ülkede standardize edilerek uygulamaya konmuştur.

Psikoloji ve psikiyatrideki rahatsızlıkların büyük bir kısmının çocukluk döneminde ki sorunlardan kaynaklandığı bilinen bir gerçektir. Özellikle 0-6 yaş dilimi kritik yaş olarak nitelendirilmiştir. Bu dönemde en yaygın olarak kullanılan test Denver II Gelişimsel Tarama Testi dir. Uzmanlar bir çok araştırmada bu testi kullanmaktalar. Nörolojide, psikiyatride ve psikolojide bu test çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Denver II Gelişimsel Tarama Testi 3 ana gelişim alanı hakkında bize ayrıntılı bilgi vermektedir.

DENVER II sağlıklı çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptamak amacı ile kullanılır. Üç temel alanı değerlendirir:

a) Sağlıklı gözüken 0-6 yaş grubuunu olası sorunları yönünden taraması,

b) Gelişimsel geriliği olduğundan şüphelenilen işlevleri, nesnel şekilde saptama olanağı vermesi,

c) Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.

Dil gelişimi: Dil gelişimi ile zeka rasında çok sıkı bir ilişki olduğu uzmanlar tarafında sıklıkla söylenmektedir. Dil gelişimin temellerinin atıldığı ve konuşmanın en hızlı geliştiği dönemdir çocukluktur.

Kişisel Sosyal gelişim: Kişisel sosyal gelişim özellikle çocuğun kendini ifade etmesi ve toplum içerisinde kendi kimliğini ve kişiliğini uygun bir şekilde ortaya koyması olarak tanımlanmaktadır. Okul öncesi dönemde çocuğun yabancı ortama( ana okuluna) girdiğinde çok farklı sorunlar yaşamaktadır. ve aileler hemen telaşa kapılmaktalar. Fakat şu bilinmelidir ki bu sorun bir sonuçtur. Bunun tohumları daha önceleri atılmıştır. İşte Denver II bu tür sorunların tespitinde önleyicilik fonksiyonunu üstlenmektedir.

İnce-Kaba motor gelişim: Öz bakım becerileri dediğimiz ve fiziksel beceriler dediğimiz yetenekleri kapsamaktadır. çocuğun yürümesi, tutması, koşması, merdiven çıkmasına, yemek yemesi, tuvaletini yapması, üstünü giyinmesi vb. yetenekleri kazanıp kazanmadığını ölçmektedir.

Avantajlı ödeme
koşulları için
bize ulaşın

0 537 744 77 94

Program Özellikleri

  • Denver II Gelişim Testi
  • Metropolitan Gelişim Testi
  • Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) Testi
  • Çocuk bilgilerini kaydetme
  • Aile bilgilerini kaydetme
  • Veli görüşme bilgilerini kaydetme
  • İsim ile tüm bilgileri tek ekranda görme
  • Test ve çocuk bilgilerini kreşe göre kaydetme
  • Raporları isteğe bağlı olarak kreşin kendi logosu ile hazırlama
  • Sadece test cevapları ile otomatik değerlendirme ve yorumlama
  • Entegre adres defteri sistemi
  • Çocukların doğum gününü hatırlatma
  • İç mesajlaşma sistemi
  • Mesajları kullanıcılara mail ile gönderme
  • Her işlem için ayrı kullanıcı yetkisi tanımlayabilme
  • Kendi web sitenizde test raporu gösterme ekranı
  • Veliler için test sonucu ekranı
  • Kreşler için test sonucu ekranı

Referanslarımızdan

Kullanışlı, işlevsel, pratik, işleri kolaylaştıran bir program! Beril Öztürk
Hedefimiz işlerinizi hatasız ve hızlı bitirmenizi sağlamak, sizi ve müşterilerinizi memnun etmek.

İletişim

Program hakkında sormak istedikleriniz için;
info@gelisimtesti.com
mail adresimiz,
0 537 744 77 94
telefonumuz !