Gelişim Testi Denver II Nedir? Kimlere Ve Nasıl Uygulanmaktadır?
- İlker Ergün tarafından yazıldı.
- Gösterim: 63403
Denver II Gelişim Tarama Testi, 0-6 yaş arası çocuklara uygulanan bir gelişim tarama testidir. İnce motor beceriler (tutma, kavrama, sıkma, el-göz koordinasyonu...vb.), kaba motor beceriler (yürüme, atlama, zıplama, koşma...vb.), dil becerileri (konuşma ile ilgili beceriler) ve sosyal beceri-öz bakım becerileri (kendi kendine yetebilme, kendi işini kendi halledebilme) gibi alanlarda çocuğun yaşına uygun olarak gelişip gelişmediğini değerlendiren geçerli ve güvenilir bir testtir.
Denver II gelişim tarama testi uygulanırken çocuğun yaş çizgisinin doğru çizilmesi çok büyük önem taşır. Bunun için teste başlamadan önce anneye veya çocuğu çok iyi tanıyan bakıcıya çocuğun doğum tarihi sorulur ve 2 yaşın altındaki çocuklar için eğer erken doğum varsa bu süre hesaplanarak, takvim yaşından erken doğduğu süre kadarı çıkarılır. Çocuğun yaş çizgisi çizildikten sonra kendi yaşına en yakın olan üç maddenin en altındakinden (en soldakinden) başlanarak çocuğa veya temel bakımı veren yetişkine maddeler sorulmaya veya çocuğa yaptırılmaya başlanır. Çocuktan veya ona bakan yetişkinden her alanda çocuğun yaşına uygun maddelerde "kalır" cevabını alındığında test sonlandırılır.
Denver II Gelişim Tarama Testi uygulaması oldukça kısa sürmesi (10-15 dakika kadar) bakımından da tercih edilmektedir. Küçük çocukların dikkat sürelerinin kısıtlı olduğu göz önüne alındığında testin değeri daha iyi anlaşılmaktadır.
Mevcut olan hiçbir test, bir bireyin kapasitesinin yanılmaz göstergesi değildir. Ancak Denver II Gelişim Tarama Testi gibi birçok çocuk üzerinde denenerek hazırlanmış, standardizasyonu yapılmış, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları tamamlanmış testler, çocuğun gerçek performansına en yakın sonuçları vermesi bakımından da tercih sebebi olmaktadır. Denver II testinin bu konuda yeterliliğini kanıtlamış test uygulayıcısı tarafından uygulanması da büyük önem taşımaktadır. Bu konuda gereken eğitimi almamış, deneyimsiz, bilgi eksikliği olan uygulayıcının elinde test, çocuk hakkındaki gerçek bilgiyi vermekten çok uzakta kalır ve tehlikeli durumlar yaratabilir.
Test öncesinde çocuğun karnının tok olması, uykusunu almış olması, hasta ve yorgun olmaması, aşırı sakinlik veren herhangi bir ilacın etkisi altında olmaması testin uygulanmasını kolaylaştırmak ve testten en doğru sonucu almak bakımından çok önemlidir. Test uygulayıcısının çocukla olumlu ve yakın bir ilişki kurması da çocuğun test maddelerini yanıtlamaya ve/veya yapmaya direnç göstermemesi için gereklidir.
Denver II Gelişim Tarama Testi, adından da anlaşılabileceği üzere bir gelişim tarama testidir; zekâ testi olarak görülemez ve uygulanamaz. Çocuğun gelişimi ile ilgili şüphe duyulan durumlarda tanı koymaya yardımcı olmak amacıyla uygulanan bir testtir. Tek başına tanı koymak için yeterli değildir.
Denver II Gelişim Tarama Testi'nin uygulanabileceği durumlar:
1.Çocuğun zihin, beden ve duygusal gelişiminin yaşına uygun olup olmadığına şüphelenilen durumlarda,
2.Konuşmada gecikme varsa,
3.Algılamakta güçlük çekiyorsa,
4.Davranış bozukluğu varsa,
5.Dikkat eksikliği olduğu düşünülüyorsa,
6.Yaşına uygun olan becerileri gerçekleştirmekte güçlük çekiyorsa,
7.Yürümesi gecikmişse,
8.Öğrenme güçlüğü varsa,
9.Söyleneni yapmakta, komutları algılama ve/veya uygulamada güçlük çekiyorsa,
10.Yaşıtlarıyla ilişkisinde uyum güçlüğü yaşıyorsa,
11.Özgüven eksikliği varsa,
12.Fiziksel gelişimi yaşıtlarından geriyse bu ve bu gibi durumlarda Denver II Gelişim Tarama Testi'nin uygulanması mutlaka gereklidir.
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG
SERAP SÖZEN