Çocuğum Okula Hazır mı?
- İlker Ergün tarafından yazıldı.
- Gösterim: 67057
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı yeni genelgeyle okula başlama yaşı belli oldu. Bu genelgeye göre 66 ayı dolduran yani 5.5 yaşında olan çocuklar ilk okula başlayacak. 60-66 ay (5 – 5.5 yaş) arasındaki çocuklar ise velilerinin isteğiyle ilk okula başlayabilecek.
Bu genelgeden sonra çocukları 5 ile 5.5 (60 – 66 ay) yaş aralığında olan pek çok anne baba çocuklarını okula gönderip göndermeme konusunda kararsızlık yaşayacaktır. Eğer bu yaş aralığındaki çocuğunuzu okula göndermeyi düşünüyorsanız, öncesinde uzmanlarla görüşüp çocuğunuzun okula başlayacak olgunluğa ulaşıp ulaşmadığını öğrenmeniz oldukça önemlidir. Çünkü çocuk okul olgunluğuna ulaşmadıysa okulun beklentilerini karşılayamayacak, kendine karşı olumsuz inançlar geliştirecek (Ben yazı yazmayı öğrenemem, ben yeterince iyi değilim) ve okuldan soğuyacaktır.
Çocuğun okul olgunluğuna ulaşması ne demektir?
Çocuğun okul olgunluğuna ulaşması çocuğun okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olması demektir. Örneğin okula başlayan çocuğun derste anlatılanları öğrenebilmesi için dikkatini derste anlatılanlara verebilmesi ve dikkatini sürdürebilmesi, yazı yazmayı öğrenebilmesi için ince motor becerilerinin kalemi tutabilecek kadar gelişmiş olması gerekir. Bunların dışında okulun sosyal ortamına uyum sağlayabilmesi için kendini açıkça ifade edebilmesi, sosyal kurallara uyabilme yetisini kazanmış olması gerekmektedir.
Çocuğunuzun okul olgunluğuna ulaşıp ulaşmadığını psikologlarımız tarafından uygulanan gelişim (zihinsel gelişim, dil gelişimi, ince ve kaba motor becerileri) ve okul olgunluğu testleriyle değerlendirip rapor halinde size sunuyoruz.
Peabody Resim Kelime Testi: 2.5 yaşını geçen çocuklara dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanır.
AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri): 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini genel olarak değerlendirmek amacıyla uygulanan bir envanterdir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: Çocuğun okulda uygulanan kurallara uymaya, öğrenime hazır olup olmadığını değerlendirmek amacıyla 5-6 yaşındaki çocuklara uygulanır.
Gessel Gelişim Figürleri Testi: Görsel algı gelişimini değerlendirmek amacıyla 1-7 yaş arası çocuklara uygulanır.
Good Enough Bir İnsan Çiz Testi: Çocuğun çizdiği resim üzerinden gelişimini yorumlamak
amacıyla kullanılır.
Cattell Zeka Testi: Kültürden bağımsız olarak zihinsel performansı ölçmek amacıyla geliştirilen bir testtir. 4 yaşından büyük çocuklara uygulanabilir.
http://www.fenomenpsikoloji.com/cocugum-okula-hazir-mi/